top of page
Image by Blanca Paloma Sánchez

Verlies en rouw

"Hoe kostbaar is een kwetsbaar mens"(ds. Okke Jager) 

In mijn werk als maatschappelijk werkster heb ik gemerkt dat psychische klachten zich vertale  naar lichamelijke klachten. Cliënten waren dan vaak langere tijd onder behandeling bij hun huisarts of bij specialisten, tot ze te horen kregen: 'Wij kunnen niets vinden, het zal wel psychisch zijn', of 'Het zal wel tussen de oren zitten'. Dat is een frustrerende diagnose.

Wat destijds via gesprekken bleek en tegenwoordig ook via lichaamswerk is dat veel problemen met rouw en verlies te maken hebben. Dit kan zichtbaar verlies zijn zoals verlies van geliefden, verlies van werk, verlies door scheiding, verlies van gezondheid of lichaamsfuncties. Maar ook onzichtbaar verlies: een ongewilde kinderloosheid, dementie of een breuk tussen familieleden.

 

Wat verlies met je lijf kan doen heb ik zelf ervaren toen mijn zoon onverwachts overleed. Ik stond verstijfd als aan de grond genageld, bevroren, terwijl de levensenergie uit mij wegvloeide. De schrik en de pijn van dit verlies waren teveel om te bevatten. Pas na de crematie voelde ik mijn lichaam weer. Deze was totaal verkrampt, ik liep zo krom als een hoepeltje. De schrik had zich opgeslagen in mijn lijf. Het heeft maanden geduurd voordat ik "wat losser in mijn vel kwam". 

 

Mijn behandeling bij verlies en rouw

Verlies en rouw laten zich dus niet alleen als emoties zien, maar nestelen zich ook in je lijf. In de wirwar van gevoelens moet je je leven opnieuw vormgeven. Dat kan zwaar zijn. Rouw kan zo rauw zijn. Naast massage doen we daarom een aantal oefeningen die je bewust maken van de emoties in je lijf. Hiermee word je je bewust van wat je voelt in je lichaam en krijg je daar aandacht voor.  

 

Omdat ik uit eigen ervaring weet hoe kwetsbaar je bent als je rouw ervaart, mag je bij mij op verhaal komen en even leunen. Je bent welkom met alles wat je bezighoudt en wat je met je meedraagt.

 

Ik bied je ruimte waar rouw mag zijn, waar je bedding mag vinden.

"Bij jou voel ik me veilig en vertrouwd". 

 

bottom of page